V75 Jägersro Lördag 27 Oktober
Banfakta
Längd:1 000 m
Bredd(medel):23,0 m
Bredd(kort):23,0 m
Upplopp:190 m
 
Vinklad startbilsvinge:Ja
Open stretch:Nej
 
 Banans hemsida
 
Väder & banförhållande
 
Tider
Första start:ca 12:45
 
Hjälpmedel
 Statistik & rank
 Radgenerator
 Systemförslag
 Skoinfo
 
Externa länkar
 ATGIDAG
 Startlista (atg classic)
 Startlista (atg pdf)
 ATGPLAY
 
 Mest streckade
V75-715New Line* (DK)72%+14
V75-67Perfect Toll59%-21
V75-79Västerbo Prestige*57%-2
V75-36Quarcio du Chene51%-20
V75-14Raja Mirchi43%-39
V75-25Aristocat Boko42%-29
V75-73Razor Shadow* (DK)38%+20
V75-51Pampero36%-5
V75-32Caballion31%-10
V75-45Freude D.E.* (DE)29%-9
 Dagens raketer
V75-73Razor Shadow* (DK)38%+20
V75-715New Line* (DK)72%+14
V75-18Norton Ans* (IT)12%+9
V75-16True Advantage (US)21%+9
V75-610Sune Palema*21%+7
V75-711Alki Flevo* (NL)22%+6
V75-56Perfection Pellini18%+4
V75-41Matterazzi Bob22%+4
V75-63Mr X.F.Royal* (NO)19%+4
V75-62Wiss Rambo9%+4
 Dagens sänken
V75-25Aristocat Boko42%-29
V75-53Punk* (DE)19%-21
V75-42Tab Hall27%-21
V75-67Perfect Toll59%-21
V75-511Grumetti* (DE)21%-21
V75-36Quarcio du Chene51%-20
V75-32Caballion31%-10
V75-43United Face23%-10
V75-22October Kronos (IT)23%-10
V75-45Freude D.E.* (DE)29%-9
 Forum V75
V75-1 Rättvik
V75-2 Rättvik
V75-3 Rättvik
V75-4 Rättvik
V75-5 Rättvik
 Fem tippar
femtippar
 Nyheter från ATG
Ed You och Robert Bergh vann Hugo Åbergs Memorial efter stor dramatik - detta efter att franske Un Mec D'Heripre diskats för trängning. Foto: Burt Seeger.
29 juli 2014
Dramatik när Ed You vann Åbergs - efter diskning
MALMÖ. Det blev stor dramatik i Hugo Åbergs Memorial.
Favoriten Un Mec D'Heripre var först i mål men efter att regelvidrigt ha tagit sig loss mitt på upploppet blev fransmannen diskad för trängning.
Segern istället till Ed You, ägd av hockeytvillingarna Sedin och körd av sin tränare Robert Bergh.
- Det är som att man får nypa sig i armen, sa Bergh efter att ha tagit hem förstapriset på en miljon kronor.


Temperaturen visade 27 grader när Hugo Åbergs Memorial brakade igång strax efter klockan 21 på Jägersro. Det blev också stor dramatik i "Sommarens Elitlopp" och ett efterspel med hetlevrade känslor ur det franska lägret och burop från delar av den 13 780 stora publiken som visade sitt missnöje över diskningen. Den var dock korrekt och måldomarnämnden på Jägersro var enhälliga om att diska Un Mec D'Heripre för trängning. Körande Franck Nivard gav sin häst ett lopp i andra par utvändigt. Han valde att sitta kvar över sista bortre långsidan när attackerna kom ifrån kön.

Gav Magic Tonight en bredsida
Men mitt på upploppet så tryckte han sig bryskt ut mot och gav den utvändige Magic Tonight en bredsida. Han började redan trycka sig ut litegrann hundra meter tidigare. Hästen spurtade vasst och var klart först i mål men det franska jublet fick bara vara några minuter. Måldomarnämnden ville studera körningen på upploppet och resultatet dröjde. Sedan kom beskedet att man diskvalificerat Un Mec D'Heripre och segern gick istället till Ed You och Robert Bergh. Detta fick hästens tränare Fabrice Souloy att bli helt rasande och han viftade och skrek på banan och vägrade att låta sig intervjuas av några journalister.

"Frankrike har inte samma regelverk som vi"
Robert Bergh körde ett perfekt lopp och valde även han att sitta kvar över sista bortre långsidan när attackerna kom. I sista sväng såg det mörkt ut där han satt instängd men när Mosaique Face galopperade i utgången av slutkurvan fick han fritt spelrum och Ed You speedade sylvasst in som tvåa.
- Jag såg ju situationen och det kändes konstigt att han skulle lyckas med det där. Jag har själv varit diskad några gånger så jag vet vad som gäller. Det är hårda krav. Sedan är det en annan körkultur i Frankrike och där hade han säkert flyttats ner ett pris. De har inte alls samma regelverk som vi har, sa Robert Bergh.

"Solklar diskning"
Lennart Forsgren, expert i Vinnare V75 i TV12, tyckte att diskningen var solklar.
- Det är för dåligt att de inte kan lära sig vårt regelverk när de har varit här så många gånger tidigare. Vi får ju anpassa oss efter de regler som finns i Frankrike när vi kommer dit. Hur många gånger har inte svenska hästar blivit diskade för orent trav när de har varit i Frankrike, utan att vi har kunnat förstå varför. I Frankrike kan man köra så där som Franck Nivard gjorde men det kan man inte här. Det var en solklar diskning, sa Lennart Forsgren.

"Hoppas att de inte buade åt mig"
Under elitloppshelgen i år, i ett försök till Sweden Cup, var det Ed You som blev diskad som etta i mål efter en trängning vid upploppets början.
- Jag gjorde en tabbe då och det är helt fantastiskt att det kan hända att han nu får tillbaka det och kan dra nytta av andras motgångar, menade Bergh.
- Det är mycket känslor av alla som är här och det är klart att publiken som har spelat tycker att det är felaktigt. Men jag gjorde vad jag kunde och jag hoppas att publiken inte buade mot mig.

"En tropisk atmosfär"
Bergsåkerstränaren är Sveriges ledande travtränare och har gjort succé med Ed You efter att han köptes av Daniel och Henrik Sedin för precis ett år sedan. Ed You, som vann på tiden 1.10,1/1609a, såg nu till att Robert Bergh fick sin första fullträff i Hugo Åbergs Memorial.
- Han är stor och jag har hela tiden trott att tekniken ska bli bättre. Det har hänt mycket och som han var idag, det var verkligen så bra han kan bli nu. Jag får vara nöjd om han kan vara så här en gång till i år.
- Jag hade ju Nahar med i fjol och hade aldrig varit på Hugo Åbergs innan dess. Jag sa direkt efteråt att vi måste vara med igen för det var så fantastiskt kul och att nu få vinna är otroligt stort. Den här kvällen är som att köra stortrav i Spanien, det är en tropisk atmosfär och det känns verkligen som att vara vid Medelhavet och raca. Det är som att man får nypa sig i armen och det ska bli kul att åka hem och titta på loppet igen, sa Robert Bergh och log med hela ansiktet.

Occhione Jet inte långt ifrån segern
Tvåa i Hugo Åbergs blev Occhione Jet, som inte alls var långt ifrån segern och bara var centimetrar efter Ed You. Trea blev Oasis Bi och fyra Magic Tonight som drog upp spurten från kön ut på den sista bortre långsidan. Femma blev de två senaste årens vinnare av Åbergs, Commander Crowe, som höll strålande efter en tuff resa utvändigt om ledaren.
Michael Carlsson
 
Robert Bergh efter storsegern.
29 juli 2014
Robert Bergh vann Åbergs

Hugo Åbergs Memorial med en miljon i förstapris gick till Ed You och Robert Bergh. Loppet, som avgjordes i kväll på Jägersro, fick ett dramatiskt slut då målettan Un Mec D'Heripre diskvalificerades för trängning.

En längre text kommer inom kort.
Mikael Wikner
 
Jomar Blekkan bakom Slått Eld på sin gård i Trondheim 2006. Nye stjärnan Järvsörappen är en större talang enligt Blekkan.
Foto: Thomas Blomqvist
29 juli 2014
Blekkan har favoriten i kallblodskriteriet
STOCKHOLM. Det blev som väntat norsk dominans när Dannero körde sin kvalrunda till Svenskt Kallblodskriterium under tisdagslunchen.
Jomar Blekkan har aldrig tränat en större talang än Järvsörappen och hingsten får stå som förhandsfavorit i finalen om knappt två veckor.


59-årige Jomar Blekkan är ett stort kalblodsnamn som kört fenomenet Bork Rigel och tränat fram dubble miljonären Slått Eld som vann såväl försök som final i Svenskt Travkriterium och Svenskt Kallblodsderby åren 2005 och 2006.
Senaste stjärnan heter Järvsörappen och är en son till Järvsöfaks. På tisdagen hemförde den treårige hingsten ett av uttagningsloppen till kallblodskriteriet på Dannero i överlägsen stil.
Jomar Blekkan lyckades hålla ut andrahandsfavoriten Smedheim Solan i starten och Järvsörappen fick sedan springa på lite som han ville.
När landsmannen Smedheim Solan backades loss från rygg ledaren i den sista kurvan, körde Jomar Blekkan undan. De två norska hästarna var långt före de övriga men Järvsörappen såg trots allt bäst ut. Segertiden skrevs till 1.27,8 över 2 140 meter med autostart.
- Han har varit hingstig och dumgalopperat bort två lopp på slutet. Efter lite ändringar i utrustningen var han helt travsäker och fin i dag. Han är ung och har mycket att lära, sa Jomar Blekkan som alltså håller hästen högre än sina tidigare toppar vid samma tid.

"Inte samma toppfart"
Uttagningslopp nummer två vanns av Sjö Odin och Öystein Tjomsland efter att förhandsfavoriten Nordby Hugin galopperat bort sina chanser i starten.
Sjö Odin ledde stort runt om och segertiden blev 1.27,9 2 140 meter med autostart.
- Han är stark och fin men har inte samma toppfart som de två hästarna i det första uttagningsloppet i dag. Men på styrka ska han kanske kunna vara med dem och vara trea-fyra i finalen, tippade Öystein Tjomsland.
Sex hästar från vardera uttagning gick vidare till finalen av Svenskt Travkriterium lördagen 9 augusti på Dannero. Ett lopp med 600 000 kronor i förstapris som troligen kommer att vara med på V75-kupongen.
Samma dag körs också finalen av Kriteriestoet med 350 000 kronor till vinnaren. Uttagningsloppen - tre till antalet - kördes också i samband med lunchtravet i Kramfors och även bland stona blev det stor norsk dominans. Segrande "hopper" blev i tur och ordning Brenne Rödi, Jerkeld Stjerna och Patsi.


Startlista
Svenskt Kallblodskriterium
2 140 meter autostart

1. Sjö Odin (Öystein Tjomsland)
2. Järvsörappen (Jomar Blekkan)
3. Tippex (Jan-Olov Åberg)
4. Smedheim Solan (Jan Ketil Brattås)
5. Gott Olle (Jan-Olov Persson)
6. Lex Pedei (Per Linderoth)
7. G.G. Lasseman (Hans R Strömberg)
8. Halvard K. (Jan-Olov Persson)
9. Smedsbo Faksen (Jan-Olov Persson)
10. Kalle Växus (Jan-Olov Persson)
11. Juni Goggen (Jan-Olov Persson)
Förstapris. 600 000 kronor

Startlista
Kriteriestoet
2 140 meter autostart

1. Jerkeld Stjerna (Jarle Wik)
2. Brenne Rödi (Jan Roar Mjölneröd)
3. Tangen Irene (Geir Flåten)
4. Romanova (Kajsa Frick)
5. Svall Nova (Robert Wilhelmsson)
6. Patsi (Öystein Tjomsland)
7. Grandina (Stefan Edin)
8. Remhera (Stig Jarle Röste)
9. Tangen Vilja (Öystein Tjomsland)
10. Björli Mai (Per-Erik Harr)
11. Havängs Brummelisa (Jan Rosenqvist)
12 .Moe Pärla (Bo Landgren)
Förstapris. 350 000 kronor
Mikael Wikner
 
Papperna i ordning? Storloppspromotorn Klaus Koch räknar ner inför Jubileumspokalen i mitten av augusti.
Foto: TONY RYTTAR
29 juli 2014
Magiska papper inför Jubileumspokalen
STOCKHOLM. Solvalla drar på onsdagen igång på allvar igen efter en lite lugnare julimånad.
Nu är det också nedräkning inför storkvällen med miljonloppet Jubileumspokalen i augusti.
- Det kan snabbt vända men Jubileumspokalen ser i alla fall helt magiskt ut på pappret just nu, säger Klaus Koch som redan gjort klart med några av Europas bästa femåringar.


Onsdagen 20 augusti gör några av Europas bästa femåriga travare upp om förstapriset en miljon kronor i Jubileumspokalen.
Ifjol vann Panne de Moteur och Örjan Kihlström loppet som varit vikt för femåringar sedan 2009 då elitloppsvinnaren Iceland stod som segrare.
Från och med den här veckan är det V86 som gäller på onsdagarna på huvudstadsbanan. Undantaget är onsdagen med Jubileumspokalen då Extra V75 sätts in. EM för ston är ett annat lopp som tillsammans med kuskmatchen Ahlsell Legends brukar dra storpublik.
I fjol kom 10 227 personer till Solvalla kvällen med Jubileumspokalen och siktet är förstås inställt på folkfest även i år.

Klagar inte
Storloppspromotorn Klaus Koch hjälper Solvalla med att ragga hästar och han klagar inte på intresset för årets upplaga.
- Det är djur vi jobbar med och det kan snabbt vända. Men Jubileumspokalen ser i alla fall helt magiskt ut på pappret just nu. Med ett så stort ett urval av hästar vi har i år kan man tillåta sig avvakta lite men tränarna till Mosaique Face, Support Justice och Magic Tonight har i alla fall sagt att de skall starta.
Succéhästen från Åland, Jeppas Maxi och norske segermaskinen B.B.S. Sugarlight är också i allra högsta grad aktuella trots att hästarna är klara för finalerna i V75 lördagen innan.
- Tränarna där verkar väldigt sugna.
Tolv hästar får vara med och andra potentiella deltagare är Beer Summit, Prussia, Clint W. Boko, Stelton, Digital Ink, Indigious, Nothing But Class, Solvato, Thai Broadway med flera. 2009 föddes många fina hästar i Europa. Vilka av dessa får vi se i världens största femåringslopp på Solvalla i augusti?
Mikael Wikner
 
Peter Untersteiner fortsätter att göra succé på travbanorna och under måndagskvällen i Mantorp blev det fyra nya segrar till stallet.
29 juli 2014
Untersteiner show i Mantorp
STOCKHOLM. Peter och Johan Untersteiner fortsätter att göra succé på travbanorna.
Under måndagskvällen vann duon sex lopp i Mantorp i olika konstellationer, varav fyra inom V64-spelet.


Peter Untersteiner passerar snart tio miljoner kronor i inkörda pengar under det här året. Det blev nya framgångar i Mantorp där stallet bokförde sig för fyra tränarsegrar. Peter vann själv tre av loppen, vilka alla tre kom inom V64. Han inledde med att vinna ett försök till Mantorpsloppet enkelt med Search Launcher för att kort senare styra in Roses Glory till en smått överlägsen seger från spets i ett försök till Sikta mot stjärnorna. Samma segerrecept använde han i loppet efter med Filippa Hall och då hade sonen Johan inlett V64 genom att vinna med Marcus Lindgren-tränade Namale Kronos i det första försöket till Mantorpsloppet.

Vann även finalen
I finalen senare under kvällen hade stall Untersteiner med två hästar och visst blev det seger även där. Perfect Power vann enkelt efter att gästkuskande Kenneth Haugstad serverat hästen en perfekt resa i andra par utvändigt. Loppet startades med linjestart och segertiden blev strålande 1.10,5/1640l. Peter blev själv trea i finalen med Search Launcher.
Som om inte detta var nog så styrde Johan Untersteiner även in Emma Bjerkås-tränade Vice President i lopp tio och fullbordade därmed en synnerligen lyckad afton för succéduon i svensk travsport.
Michael Carlsson
 
Peter Untersteiner är minst sagt glödhet som tränare och kusk. Inför V75 i Rättvik rekommenderar han att spika sin B.B.S.Sugarlight.
Foto: Foto: Claes Kärrstrand, Kanal 75
28 juli 2014
Inför V75: "Jag vaknar på nätterna i ren glädje"
STOCKHOLM. Peter Untersteiner har haft ett makalöst år så här långt.
Efter superhelgen med fem V75-segrar och triumfen i Stochampionatet så ligger han på andraplats i landets tränarliga.
- En så bra placering har jag aldrig haft tidigare. Jag vaknar ibland på nätterna i ren glädje, säger Peter Untersteiner som på lördag rekommenderar spik på sin B.B.S.Sugarlight i V75.
- Det är en guldhäst som går i silverdivisionen.


Halmstadtränaren hade redan i fjol ett succéår.
Men det rekordåret håller nu på att slås.
Tillsammans med sonen Johan är han på väg att bli en maktfaktor i svensk travsport, om de inte redan är det.
Peter Untersteiner har redan krossat fjolårets rekord i segrar och redan vunnit över 160 lopp till stallet i år. I prispengar närmar han sig tio miljoner inkört till stallet och han blir bara ännu mer populär bland hästägarna.
- Jag sa ju det i fjol att det är osannolikt om det ska gå lika bra i år också. Men så här långt håller vi ställningarna och det är verkligen jättekul, säger Peter Untersteiner.

"Har aldrig fått sådan respons"
När intervjuen görs måndag eftermiddag är han på väg till Mantorp för kvällens V64-tävlingar. På tisdagen väntar stortrav på Jägersro i samband med Hugo Åbergs och tävlingsdagarna avlöser varandra i rask takt.
Frågan är om han har hunnit landa ännu, efter den fantastiska helgen på Axevalla där det blev sex segrar till stallet på söndag, varav fem inom V75 och så Stochampionatet som kronan på verket. Responsen med hundratals sms och gratulationer har i alla fall avlöst varandra i en strid ström.
- Jo, men nu kan man andas ut litegrann. Det har varit en hektisk tid med först Sprintermästarhelgen där vi var värdar, och sedan hade vi vår hästägarefest i fredags. Det har tagit lite tid att smälta allt.
- Men jag har aldrig varit med om en sådan respons som jag har fått efter Stochampionatshelgen. Det tog ett dygn att besvara alla sms som kom ifrån hela världen faktiskt. De närmaste dygnen efteråt så vaknade jag ibland på nätterna och det bara snurrade allting. Men jag vaknade i ren glädje och det gör jag fortfarande ibland. Framgångarna berör mig och många andra och det visar att det är något roligt som vi håller på med.
- När jag väl körde lopp efter lopp på söndagen så var man mitt uppe i det och tänkte på nästa lopp hela tiden. Även fast det redan hade blivit några segrar så måste man fokusera på nästa uppgift. Men nu efteråt när man summerar allting så känns det förstås riktigt bra.

Populär hästägarefest med fint pris
I fredags anordnade Peter Untersteiner sin traditionella hästägarefest som han har gjort i 20 års tid. Det var i samband med nattravet i Halmstad och 220 personer var på plats och hade det trevligt i det stora sprintermästartältet som låg precis intill tävlingsbanan.
- Det är uppskattat och väldigt trevligt varje år måste jag säga. Det var det även i år. Vi samlades först i stallet för lite mingel och förfriskningar. Sedan var det en tipspromenad på slingan fram till tältet med blandade frågor, både travfrågor och allmänbildade frågor. Utslagsfrågan var vem som vann lopp fem och vad oddset blev. Sedan hade vi prisutdelning efter lopp sju och förstapriset var fri träningsavgift i en månad.
- Sedan var det middag i tältet med altan ut mot banan. Så det var väldigt lyckat och Johan och hans hästägare var också med. Det är roligt att kunna göra någonting annat för hästägarna än att bara fakturera.

"Johan ännu mer populär"

Du sa i en tidigare intervju i fjol att du var populär bland hästägarna och att antalet hästar ökade efter alla framgångar. Nu har du 141 hästar på träningslistan. Efter dundersuccén i år, är intresset ännu större nu?
- Vi fick in extremt mycket nya hästar under en period och det droppar in fortfarande. Men just nu är det Johan som är ännu mer populär och han som får in flest hästar. Det är kul, för det är familjen som gäller och det är jätteroligt att folk vill anlita våra tjänster.
- Snart ska vi börja ta in ettåringarna också. Då blir det lite omorganisation i stallet för vi kan inte ha hur många hästar som helst.

Du har tidigare pratat om att träningscampen i Holm, gården där Kari Lähdekorpi tränade tidigare, har blivit ett lyft?
- Ja, det har utvecklat vår tränarrörelse att jag har fått den campen och nu är ju Johan där också med sin verksamhet. Men jag vill samtidigt påpeka att hästarna som står inne på Halmstadtravet tävlar lika bra. Exempelvis Neona Princess, som vann Stochampionatet, står inne på banan. Men det är bra att vi även har den här valmöjligheten att kunna träna lite annorlunda ute i Holm också, säger Peter Untersteiner.

"En dröm att bli nominerad"
Succétränaren är tvåa i landets tränarliga efter Robert Bergh med drygt 9,6 miljoner kronor inkört. Han avslöjar också en dröm när det gäller hans framgångar som travtränare.
- Jag sa i fjol att jag hade en dröm om att bli nominerad till att bli Årets Tränare. Men sedan när jag såg realistiskt på vilka som blev nominerade så var det några som var vassare. Så jag blev inte besviken på något sätt. Men man kan ju hoppas på att bli nominerad i år, även om det är långt kvar ännu och tidigt att börja spekulera om det redan nu.

"Känns löjligt att inte spika B.B.S.Sugarlight"
På lördag styr Peter Untersteiner kosan mot Rättvik och V75. Förutom att han har två egentränade hästar med sig så kör han även en av årets snackhästar, segermaskinen B.B.S.Sugarlight, från innerspåret i V75-1. I det officiella tipset, Fem tippar V75, spikar Peter Untersteiner sig själv.
- Det kändes löjligt att inte spika honom. Visst, läget med spår ett kan bli en fälla, men hästen kan öppna snabbt om jag talar om det för honom. Och nu kommer jag att säga till att han ska göra det. Det är en guldhäst som går i silverdivisionen och han hade inte gjort bort sig i Elitloppet i år, säger Untersteiner.
- Inför starten i Örebro när han hade spår ett så var jag väldigt bekymrad men han öppnade snabbt och höll ledningen då. I Örebro är det också extra svårt att hålla ledningen från innerspåret men med banan i Rättvik ska det inte vara några konstigheter. Jag har pratat med tränaren och allting är frid och fröjd och jag såg ju loppet som hästen gjorde i Norge senast då jag själv körde Nothing But Class som inte kunde hänga med. Både B.B.S.Sugarlight och tvåan Support Justice var grymma och de avslutade sista varvet efter 1.08,5.

"Har absolut potential att vinna"

Vad säger du om dina två egentränade hästar i V75, Maxmillian Trotter och Trust Launcher?
- Maxmillian Trotter (V75-2) spurtade bra till en tredjeplats i V75 senast efter en sen lucka. Jag var nöjd med honom då. Allting ser bra ut efteråt och jag tror att han kommer att gå bra igen. Hästen har absolut potential att vinna ett klass II-lopp och det blir barfota runt om precis som senast.
- Trust Launcher (V75-6) håller väldigt nyttig form. Senast på Axevalla så gick han tre lopp samma dag och vann de två sista, inklusive skiljeheatet. Det var faktiskt första gången som jag körde ett skiljeheat i hela mitt liv och det var rätt så häftigt. Hästen blev bara piggare och piggare för varje lopp vi körde. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp igen för han kändes så laddad och fin i träningen idag (läs måndag). Nu är det bakspår över kort distans och då är det lätt att hamna illa till. Men en outsider ska man nog hålla honom som på den fina formen. Han går barfota runt om igen, säger Peter Untersteiner.
Michael Carlsson
 
Michael November efter en seger för Lutfi Kolgjini på Jägersro i juli 2012. Med på bilden dåvarande skötaren Malin Andersson.
Foto: BURT SEEGER
28 juli 2014
Michael kändis via mamma Ina
STOCKHOLM. Michael November har varit ganska anonym som tävlingshäst.
Ändå är det något visst med den åttaårige valacken som startar i ett av lunchloppen på Dannero på tisdagen.
Hästen är Prix d'Amerique-vinnaren Ina Scots sista avkomma.


Ina Scot tränades under karriären av Kjell på Dahlström och tjänade över 20 miljoner kronor på tävlingsbanorna. Under fjolåret fick Ina Scot komma hem till Sverige, 24 år gammal. Men tiden som pensionär i hemlandet blev kort och stoet fick sluta sina dagar efter en olycka i sin hage på gården hos Carola Dahlström utanför Söderhamn.
Sveriges genom tiderna kanske bästa travsto var avelspensionär sedan länge. Ina Scots sista avkomma blev i dag åttaårige Michael November som på tisdagen gör comeback efter nästan två års tävlingsfrånvaro i ett V4-lopp på Dannero.
Italienfödde Michael November har tagit sina flesta segrar i Tyskland och tränades ett tag av Lutfi Kolgjini i Malmö. Sedan sommaren 2013 är det amatören Gabriella Laestander som tränar och äger hästen tillsammans med sin familj.

"Ruggig kapacitet"
Förhoppningarna på Michael November?
- Jag skulle bli förvånad om han vinner direkt efter den här långa pausen. Det har inte varit några direkta fel på honom men han har dragits med aktionsproblem som gjort att vi velat jobba med honom lite extra. Han har ju en ruggig kapacitet och i grunden är han nog många huvuden högre än hästarna han möter Dannero. Men även om han skötte sig fint i sitt kvallopp, är det en annan sak hur han ska fungera i tävling, säger Gabriella Laestander.
Michael November har startat 34 gånger i karriären, tagit 19 segrar och sprungit in 358 000 kronor.
Mikael Wikner
 
Kallblodsston med föl på lösdrift.
Foto: Martin Langels
28 juli 2014
Kall vecka i travsporten
STOCKHOLM. Sommarvärmen håller i sig.
Men i veckan blir det i alla fall kallt i travsporten då kallbloden står i fokus.
Dannero har kalla kriteriekval under sitt lunchtrav på tisdagen och i Östersund körs derbyfinaler på fredagen.


Kval till Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet på tisdag.
Finaler i Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet på fredag.
Det händer mycket på kallblodsfronten i veckan och enligt förhandstipsen kommer det att mycket norskt.
Samarbetet över gränserna har gjort att många norsktränade hästar har kunnat kallas svenska kriterie- och derbyvinnare under åren.
På fredag kan travhistoria skrivas då norska superstoet Lannem Silje är jättefavorit att ta hem Svenskt Kallblodsderby för fyraåringarna.
Att ett sto matchas i den öppna klassen hör inte till vanligheterna. Senast ett sto vann Svenskt Kallblodsderby var för 23 år sedan då Buaas Stjerna stod för den bedriften.
Lannem Silje, tränad av amatören Ola M Skrugstad och körd av Tor Wollebaek, har varit helt överlägsen i kullen fram till nu och bollade med hingstarna och valackerna i kvalet.
Hon förlorade sin första start i livet men har sedan radat upp 20 raka och mycket överlägsna segrar.
Allt talar för att stoets 21:a raka triumf kommer i Östersund på fredag under en kväll med spelet V64.

Fem kriteriekval
Den stora kallblodsveckan drar i gång redan på tisdagen. Dannero i Kramfors bjuder då in till lunchtävlingar med fem uttagningslopp till Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet.
Två kval körs till kriteriet och båda loppen har förlagts till V4-spelet. Norsktränade hästar som Smedheim Solan, Järvsörappen, Sjö Odin och Nordby Hugin hör till de förhandstippade.
Kallblodsfinalerna körs i samband med Dannero V75 lördagen 9 augusti.
- Den dagen kör vi även klassikern Svensk Travsports Guldtäcke och planen är att vi ska ha två kallblodslopp på V75-kupongen då vilket vi i så fall blir först med av banorna i Sverige, säger Danneros sportchef B-O Månsson.
Mikael Wikner
 
Dance Photo efter skrällsegern i Boden V75 i mitten av juni. Petri Salmela, kusken Ulf Ohlsson och skötaren Paulina Kuusenoja.
Foto: Leif Norberg/ALN
28 juli 2014
Inför V86: Mammatiderna fick vänta
STOCKHOLM. Tränaren bara skrattar åt Dance Photos nästan obegripliga form.
Meningen var att hon skulle gå till avel lite i förtid.
Då började det tioåriga stoet rada upp den ena toppinsaten efter den andra.
Onsdag Xpress med V86 är tillbaka på Solvalla och i den sista avdelningen hoppas Petri Salmela bjuda upp till dans igen.


Spelet V86 har turnerat runt på några av landets mindre travbanor i sommar. Nu på onsdag är det Solvalla som arrangerar igen i en omgång som delas med Bergsåker.
Petri Salmela ställer upp med en häst. Att Dance Photo är äldst i det 94 hästar stora stallet märks inte alls.
- Nej, hon är rent otrolig! En stenhård häst som många trodde var i slutet av sin karriär då hon kom till mig och att det var avelsboxen som gällde. Så fin vid tio års ålder...ja, ibland händer fantastiska saker.
Stoet var på gång redan under elitloppshelgen som en potentiell 58-oddsare. I det loppet satt hon fastlåst och slutade femma.
I mitten av juni blev det istället en skrällseger i silverloppet i Boden V75 där Dance Photo travade de sista 600 meterna först i tredjespår.
Lätt seger utan att vara särskilt tagen efteråt. En mäktig insats.
- Stilen och sättet hon vann på var otroligt. Att en tioårig märr kunde vinna på det sättet med krafter kvar under sitt sista år på tävlingsbanan trodde man ju inte var möjligt, säger Petri Salmela.

Samma jävlar anamma
Inget tyder heller på att formkurvan är på väg neråt. Inför onsdagens uppgift, Iata Källs stolopp (V86-8) med 75 000 kronor i förstapris, tror stallet på chans trots hårt motstånd och ett uselt spår åtta bakom bilen.
Dance Photo besvärades troligen av en hovböld i V75-finalen på Bergsåker. I finska Mikkeli var det samma jävlar anamma igen. Det tioåriga stoet satt fast i ett lopp på lördagen under tvådagarstravet. Seger på söndagen i Mikkeli på topptiden 1.11,0 över 1 609 meter.
- Hennes prestation då var något alldeles speciell. Från ett åttondespår på Mikkelis nästan runda bana hamnade hon i femte ytter och fick gå först i tredjespår hela sista varvet - och hon landar på 1.11,0.

Kanske föl 2015
Det USA-födda stoet importerades till Sverige 2007 och kom i Petri Salmelas träning i slutet av 2011. Det handlar om en dam som alltid tävlat bra och hann med 13 segrar för sina två första tränare i Sverige.
När Dance Photo kom till Petri Salmela befarades att hästens framknän inte skulle hålla. Men det har blivit åtta förstaplatser till.
- Jag skulle få prova henne om jag ville och något hände. Vi har aldrig behandlat hennes framknän, tvärtom är hon mycket fräsch och glad. Varmblodiga ston får bara tävla säsongen som tioåring och fortsätter hon tycka att det är roligt ska hon få det också. Sedan får hon ta det lugnt en period och i mars-april nästa år väntar "mammatider" för henne. Vi har inte bestämt hingst men någon av topparna får det bli. Ägarna har redan bokat sig för hennes första föl.
Onsdagen då? V86-8 innehåller en hel del tuffa ston och hon blir inte mer än outsider på spelet. Läget är heller inte bra. Vad tror du?
- Efter Mikkeli kan jag inte annat än fortsätta tro att hennes hysteriska form fortsätter. Ett åttonde är inget önskeläge men det är bättre än ett spår ett för henne då hon inte är startsnabb. Hon behöver nog lite draghjälp och tempo - men då ska hon vara med i striden. Utrustningsmässigt blir det samma: barfota runt om och helstängt huvudlag, säger Salmela.
Äldst i onsdagens lopp. Men tio år är ingen ålder om man heter Dance Photo.

Fotnot: V86 Direkt från Solvalla och Bergsåker sänds 18.30-20.30 i TV12.
Mikael Wikner
 
Björn Goop klamrar síg fast i toppen av kuskarnas liga.
28 juli 2014
Allsvenska kuskligan
STOCKHOLM.


Allsvenska kuskligan:

1. Björn Goop, Färjestad 188-127-119
2. Ulf Ohlsson, Bergsåker 182-122-120
3. Jorma Kontio, Solvalla 121-91-67
4. Robert Bergh, Bergsåker 115-63-47
5. Örjan Kihlström, Solvalla 113-72-78
6. Peter Untersteiner, Halmstad 100-71-70
7. Johnny Takter, Jägersro 88-58-53
8. Erik Adielsson, Solvalla 79-67-50
9. Johan Untersteiner, Halmstad 69-57-47
10. Magnus Jakobsson, Färjestad 58-49-50
11. Kenneth Haugstad, Solvalla 57-62-53
12. Torbjörn Jansson, Solvalla 56-75-60
13. Peter Ingves, Halmstad 52-43-54
14. Jan-Olov Persson, Hagmyren 52-28-16
15. Flemming Jensen, Danmark 45-24-27
Ställning till och med 27 juli.
Kanal 75