V75 Jägersro Lördag 27 Oktober
Banfakta
Längd:1 000 m
Bredd(medel):23,0 m
Bredd(kort):23,0 m
Upplopp:190 m
 
Vinklad startbilsvinge:Ja
Open stretch:Nej
 
 Banans hemsida
 
Väder & banförhållande
 
Tider
Första start:ca 12:45
 
Hjälpmedel
 Statistik & rank
 Radgenerator
 Systemförslag
 Skoinfo
 
Externa länkar
 ATGIDAG
 Startlista (atg classic)
 Startlista (atg pdf)
 ATGPLAY
 
 Mest streckade
V75-715New Line* (DK)72%+14
V75-67Perfect Toll59%-21
V75-79Västerbo Prestige*57%-2
V75-36Quarcio du Chene51%-20
V75-14Raja Mirchi43%-39
V75-25Aristocat Boko42%-29
V75-73Razor Shadow* (DK)38%+20
V75-51Pampero36%-5
V75-32Caballion31%-10
V75-45Freude D.E.* (DE)29%-9
 Dagens raketer
V75-73Razor Shadow* (DK)38%+20
V75-715New Line* (DK)72%+14
V75-18Norton Ans* (IT)12%+9
V75-16True Advantage (US)21%+9
V75-610Sune Palema*21%+7
V75-711Alki Flevo* (NL)22%+6
V75-56Perfection Pellini18%+4
V75-41Matterazzi Bob22%+4
V75-63Mr X.F.Royal* (NO)19%+4
V75-62Wiss Rambo9%+4
 Dagens sänken
V75-25Aristocat Boko42%-29
V75-53Punk* (DE)19%-21
V75-42Tab Hall27%-21
V75-67Perfect Toll59%-21
V75-511Grumetti* (DE)21%-21
V75-36Quarcio du Chene51%-20
V75-32Caballion31%-10
V75-43United Face23%-10
V75-22October Kronos (IT)23%-10
V75-45Freude D.E.* (DE)29%-9
 Forum V75
V75-1 Dannero
V75-1 Rättvik
V75-2 Rättvik
V75-1 Jägersro
V75-2 Jägersro
 Fem tippar
femtippar
 Nyheter från ATG
Jorma Kontio vinner med sin häst Jokivarren Kunkku i Kungstravet. Foto: Ilkka Nisula
2 augusti 2015
Nu var det Kontios tur i Kungstravet
STOCKHOLM. Jorma Kontio vann under söndagen Finlands största travlopp, Kungstravet, tillsammans med Jokivarren Kunkku.
Det var första gången som den flygande finländaren vann detta storlopp med drygt 750 000 kronor i förstapris.


Jorma Kontio passerar när som helst 10 000 segrar i karriären och slog alltså till i hemlandets största lopp för första gången.
- Det känns verkligen jättekul att vinna Kungstravet och jag värderar denna seger som en av de största i min karriär, berättade Jorma efter triumfen
Jokivarren Kunkku var helt överlägsen i årets upplaga av Kungstravet, som kördes i Joensuu. Tillsammans med Jorma Kontio vann hästen alla tre deltävlingarna, som kördes under helgen inför storpublik lördag och söndag.
- Det var väldigt bra inramning med all publik och totalt sett kom det 46 000 åskådare på de två tävlingsdagarna. Nu stannar jag kvar i Finland i kväll och går ut och äter något gott med några kompisar, avslutade en mycket glad Jorma Kontio.
Anton Sandholt, Kanal 75
 
2 augusti 2015
Takters framgångar fortsätter
STOCKHOLM. Natten till söndagen kördes kvalen till Hambletonian Oaks på Meadowlands travbana i USA. Svenske tränaren Jimmy Takter kvalade in tre hästar till finalen nästa helg.
- Wild Honey och Sarcy är de två hästar jag tror mest på inför finalen, meddelade Jimmy Takter.


 Jimmy Takter har sedan tidigare tre segrar i Hambletonian Oaks. Chanserna till en fjärde finns efter kvalen som kördes natten till söndag i USA. På förhand handlade det om fyra hästar som försökte kvala in och tre av dessa klarade också det sista hindret.
De tre stona som gick vidare var segervane Wild Honey, som Jimmy Takter körde själv. Hon inkom som tvåa efter en vass spurt från invändigt läge. Vidare kvalade Takter också in Speak To Me och Sarcy. Den sistnämnde hade Johnny Takter i vagnen och tog tredjeplasten i sitt kval, efter att ha fått en spårsnål resa längs sargen.
Åke Svanstedt hade också en häst till start i kvalen till Oaks. Katniss klarade dock inte av den utmaningen utan slutade en bit bak i det slagna fältet.
Anton Sandholt, Kanal 75
 
Thomas Uhrberg höjer höger näven i skyn när han kan konstatera att segern är i hamn i Sommartravets final tillsammans med Staro Italy.
1 augusti 2015
V75: Solen sken i kapp med Uhrberg
RÄTTVIK. Sommartravet avslutades i strålande solsken inför rekordpublik i Rättvik.
Närmare 10 000 semesterfirare hade sökt sig till travbanan och det bjöds på många fina prestationer. Den som sken allra mest i kapp med solen, var den annars så återhållsamme kusken Thomas Uhrberg, efter att han vunnit Sommartravets final med sin egentränade Staro Italy.
- Det här var verkligen roligt. Det var längesedan jag tränade fram en riktig topphäst och i den här tror jag mig ha en häst för de större loppen framöver, sa en glad Thomas Uhrberg efter segern.


Thomas Uhrberg är inte känd som den mest färgstarke personligheten i svenskt trav, när han intervjuas inför och efter travlopp. Men när Sommartravets final avgjordes på Rättvikstravet, var det Uhrbergs näve som i god tid innan mål lyftes mot skyn, för att ta emot den stora publikens jubel. Uhrberg som vunnit en mängd storlopp och segerdefilerat ca 3000 gånger under sin långa karriär, brukar vanligtvis inte bjuda på segergester, men denna dagen satt segertecknet som en smeck.
- Det här är "rätta sortens häst", som vi köpte in till stallet tidigt i hans karriär och man kan säga att det är en Thomas Uhrberg-produkt från start. Nuförtiden vinner jag ju inte så många stora lopp, framförallt inte med egentränade hästar så detta var verkligen en höjdare, sa Uhrberg samtidigt som han fick ta emot mängder av gratulationer från den stora publiken.

Sommarens bästa V75-häst
Under sex veckor har Sommartravet turnerat runt på de travbanor som arrangerat V75 och den slutgiltiga finalen som skulle kora sommarens bästa V75-häst kördes under lördagen på den idylliska sommarbanan i Rättvik.
Loppet blev händelserikt, mycket på grund av att förhandsfavoriten Venkatesh blev alldeles för pigg innan start och körande Örjan Kihlström inte hade något annat val än att släppa av den väldiga fuxen. Första varvet travades efter snabba 1.11,0, trots att det handlade om voltstart, så det var inte så konstigt att Thomas Uhrberg redan då fick upp segerförhoppningarna.
- Det var såklart bra för min häst att det gick i så hårt tempo där framme, då Staro Italy är stark och dessutom kunde glida med behändigt i draget bakom Örjans pigga häst. När jag sedan begärde lite mer av honom med knappa varvet kvar, kände jag direkt at han var med på noterna, berättade Uhrberg.
Segern blev väldigt bekväm till slut, trots att de snabba Gulddivisionshästarna, som startade 40 meter bakom vinnaren, kom med bra avslutningarr över upploppet. Triumfen var inte bara så bra, tack vare den fina prestationen och den härliga inramningen på banan, utan även att segerchecken var utskriven på 300 000 kr.
- Hästens ägare valde att stanna hemma i Malmö, istället för att åka med hit till Rättvik men han är nog ändå jätteglad över det han fick se hemma vid tv:n. Nu blir det en lätt resa hem, förklarade Thomas Uhrberg, som tränar sina hästar på sin gård utanför Munka-Ljungby i nordvästra Skåne.

Karriärens första tränarseger på V75
En annan som var strålande glad under denna härliga sommartravsdag, var unge kusken och tränaren Nicklas Westerholm. För många inom travet, är han mest känd för att vara son till championtränaren Robert Bergh. Denna dag visade han, än en gång, att han brås på sin far, när han spräckte segernollan på V75 som tränare med Persos Bojje.
- Jag har totalt 7 hästar som jag tränar själv, på sidan av mitt ordinarie jobb hos Reijo Liljendahl. Jag har ju vunnit en del lopp på V75 som kusk tidigare, men detta var segerdebuten som egen tränare. Jag har varit runt och jobbat hos en del tränare och nu har jag ju passerat 20 med några år, så jag tycker att man kan säga att jag vuxit upp och bevisat att jag inte bara är pappas pojke utan kan stå på egna ben, menade en munter och sprallig Westerholm i segerintervjun.

Storfavoriterna vann utan bekymmer
V75-omgången inleddes som förväntat med en lätt favoritseger för omgångens mest betrodda häst, Nimbus C.D. Körande Örjan Kihlström kunde tidigt överta ledningen och sedan var det spel mot ett mål.
- Hästen kändes fin och vann med krafter kvar. Han får försöka leva upp till de höga förväntningarna som kretsen kring hästen (hockeystjärnan Mats Sundin deläger) har på honom, när han ska börja starta i Gulddivisionen. Idag var det nästan för enkelt motstånd för att jag ska kunna dra några större växlar på hans insats, menade Örjan Kihlström efter loppet.
En annan storfavorit som höll för favorittrycket, var Petri Puros Ni Talar Bra Latin. För dagen körd av Stefan Söderkvist, så hittade man tidigt till täten och sedan var loppet i stort sett över.
7 rätt på V75 betalade 11 385 kr, för 6 rätt fick man 150 kr och tröstpengen för 5 rätt var 18 kr.
Anton Sandholt, Kanal 75
 
Jimmy Takters framgångar fortsätter. I tisdags vann han Hugo Åbergs Memorial med Creatine. Nu kvalade han i sex hästar till finalerna i de största unghästloppen i USA.
Foto: Burt Seeger
1 augusti 2015
Blågula framgångar i USA
STOCKHOLM. Det blev stora framgångar för de svenska tränarna när försöken till Peter Hughton Memorial och Jim Doherty Memorial kördes på Meadowlands i USA natten till lördag. Bröderna Takter tog hem en försöksseger när Johnny Takter styrde in brorsan Jimmys Kathy Parker i ett av de tre försöken till Jim Doherty Memorial. Tvåa i samma lopp blev storskrällen Lindy´s On Fire, tränad och körd av unge Marcus Melander.
- Hon spurtade fantastiskt bra upploppet ner, så det var väldigt roligt, berättade Melander tidigt på lördagsmorgonen.


Totalt kvalade fem svensktränade hästar in till Peter Haugton Memorial och sju tog sig vidare i Merrie Annabelle. Det loppet heter dock från i år Jim Doherty Memorial.
Jimmy Takter hade störst framgångar av de "blågula" tränarna och kvalade in Earn and Burn och Bar Hoping till Peter Haughton Memorial, samt stona I´m Outstanding, Miss Tezla, Sunset Glider och Kathy Parker till Jim Doherty Memorial.
Den sistnämnda vann alltså sitt försök tillsammans med Johnny Takter i sulkyn. Som tvåa bakom vinnaren spurtade alltså Marcus Melanders Lindy´s On Fire vasst till andraplatsen.
- Om vi får ett bra spår i finalen, kan hon nog vara trea eller fyra i mål och det skulle i så fall vara en stor framgång. Jim Campbells häst, Broadway Donna är, ju en fantastisk travare så den blir mycket svårslagen i finalen av Jim Doherty, förklarade Marcus Melander.
Förutom dessa två svensktränade hästar, tog sig även Staffan Linds Celebrity Eventsy och Nancy Johanssons Silent Blessing till final. Det kan även bli en till häst med svensk tränare i finalen av Jim Doherty. Åke Svanstedts Southwind Adele och Staffan Linds Gifted Lady blev båda fyra i sina respektive försök och får hoppas på att de kan ta den sista finalplatsen genom lottning, som avgörs på måndag.
De övriga svensktränade hästarna som tog sig vidare till finalen i Peter Haughton Memorial var Sliding Home (Jonas Czernysson), Dominion Beach (Nancy Johansson)och Brooklyn Hill (Jonas Czernysson).
Anton Sandholt, Kanal 75
 
Hårt i mål i kallblodsderbyt. Jomar Blekkan gör segergest bakom Järvsörappen som fick revansch pp Smedheim Solaln. Foto: Berth Magnusson
31 juli 2015
Revansch för Blekkan i kallblodsderbyt
STOCKHOLM. Det blev som väntat norsk dominans när Svenskt Kkallblodsderbyt avgjordes på Östersundstravet under fredagskvällen.
Segern gick till Järvsörappen, som tillsammans med sin tränare Jomar Blekkan fick revansch på Smedheim Solan efter Kriterieförlusten i fjol.
- Det här var stort! Jag borde egentligen vara riktigt rörd nu, men jag börjar vara för gammal och rutinerad för det, sa Jomar Blekkan efter sin sjunde seger i Svenskt Kallblodsderby.


Det stod på förhand mellan de två norska antagonisterna Järvsörappen och Smedheim Solan, när Kallblodsderbyt skulle avgöras under fredagskvällen.
Järvsörappen, som förlorade fjolårets Kallblodskriterium just till Smedheim Solan efter att ha galopperat bort segern i starten, fick alltså revansch efter en spännande avslutning av loppet.
Efter en härlig upploppsduell dessa två emellan kunde dock Jomar Blekkan kosta på sig en segergest kort före mål. Ägarna till Järvsörappen kunde därmed räkna in 700 000 kronor i förstapris.
Men Smedheim Solan lyckades lura Järvsörappen på ledningen från start...
- Jag gjorde vad jag kunde för att komma till ledningen, men när inte det gick chansade jag på att gå ner i rygg på ledaren. Det var tur att det blev tempo på loppet när Jan-Olov Persson kom upp i dödens så att jag kunde smita ut i andraspår. Över upploppet visade min häst att han är riktigt speedig och det känns extra bra att vinna en klassisk seger med denna häst som jag har tränat sedan den var liten, menade Blekkan.

Patsi överlägsen
Även i Derbystoet blev det norsk seger, då Patsi, körd och tränad av Öystein Tjomsland , utklassade sina kullkamrater och vann med många övertygande längder.
Patsi , som tjänade 450 000 kronor, rekordsänkte med flera sekunder och landade på fantastiska segertiden 1.23,9 över distansen 2140 meter med autostart. Tjomslands häst testades barfota runt om för första gången och drog i ett hårt tempo i ledningen. Storfavoriten, Brenne Rödi, fick ett tufft lopp utvändigt om vinnaren och fick nöja sig med en fjärdeplats.
- Jag hade feeling för att Patsi var kraftigt på gång efter försöket och jag satte allt på ett kort och ryckte skorna och drog ett hårt tempo i ledningen för att aldrig släppa in favoriten i loppet. Men att hon skulle trava en sådan här tid hade jag aldrig kunnat tro, sa en rörd och nästan chockad Tjomsland i vinnarcirkeln efter loppet.

Filial i Sundsvall
Det var dock inte den enda utklassningen signerad Öystein Tjomsland, som Östersundspubliken fick se denna kväll. Kallblodsfenomenet Tekno Odin hade även han lekstuga med sina konkurrenter över upploppet i Sven O Perssons minne med 150 000 i förstapris.
- Tekno Odin är en helt fantastisk häst och det ska bli roligt att få visa upp honom ännu mer för den svenska publiken i framtiden, berättade Tjomsland, som i dagarna öppnar sin svenska filial på Wolmsta gård utanför Sundsvall.
Anton Sandholt, Kanal 75
 
Musikern Kee Marcello vann Stjärnkusken 2015. Foto: Thomas Blomqvist
31 juli 2015
Kee rockade hem Stjärnkusken
STOCKHOLM. Det blev en rockare i topp i Stjärnkusken.
Gitarristen Kee Marcello tog hem tävlingen som underhållit svenska folket i TV4 under sommaren.
- Det här med trav och hästar är helt klart min grej - nu vill jag ta licens och börja köra riktiga lopp, säger Kee.


Under sex fredagar i sommar har några hästovana kändisar skolats till travkuskar i TV4. Det sista programmet med finalloppet sändes på fredagskvällen.
Själva inspelningen skedde e i början av juli på Halmstadtravet. Den före detta Europé-medlemmen har varit tvungen att hålla inne med hemligheten i flera veckor.
- Vilken "agony" det har varit! Egentligen har man ju velat hoppa och jubla och skrika ut det här på stan. Jag har berättat det för frun och mina tre barn i alla fall och det är ett gäng som kunnat behålla hemligheter förr, säger Kee Marcello.
Åtta kända personer coachades under seriens gång för att bli Sveriges kändiskusk 2015. En efter en åkte ut och endast tre kom med i finalen.
Den före detta Europe-gitarristen Kee Marcello ställdes i finalloppet mot dansaren Cecilia Ehrling och artisten Camilla Henemark. Det ett riktigt rivigt travlopp som gruppens rockare tog hem efter ledning från start till mål tillsammans med hästen Orantes.

Vinnaren korad på målfoto
Kee Marcello har vunnit de tidigare travloppen i serien med ganska god marginal. Nu tog tog ledningen igen med sin häst - men den här gången blev det hårt i mål.
Let's dance-profilen Cecilia Ehrling kom starkt den sista biten och det krävdes ett målfoto för att kora vinnaren.
- Alla deltagarna var där i vinnarcirkeln och även om jag hade på känn att det var jag och Orantes som hade varit först i mål blev jag fullständigt galen när resultatet kom! Det kändes så härligt, så jätteskönt. Ja, jag grät också ska jag tillägga. En fantastisk känsla helt enkelt. Nu fick jag - som inte hade någon rutin innan - lite försmak av hur det måste kännas att vara med i en stor tävling, säger Stjärnkusken 2015.

Vill ta körlicens
Kee berättar att han delar in sitt liv före och efter Stjärnkusken. Livet har handlat om familj och jobb som musiker och producent. Inte så mycket på hobbyplanet.
Nu siktar han på att skaffa licens och börja köra och träna hästar på amatörnivå tillsammans med vännen Patrik Sjöberg som slogs ut ur tävlingen i ett av de inledande programmen.
- Patrik och jag blev de mest travbitna av deltagarma under den här resan kan man ju lugnt säga. Och det finns liksom ingen som helst tvekan: jag kommer att ta licens och jag vill köra "stora lopp" om maxium ett och ett halvt år. Att ha med hästar att göra är väldigt kul men det är själva tävlingsmomentet som är grejen!Det råder inget som helst tvivel om att vi kommer att fortsätta och försöka bli så duktiga som möjligt.

"Hästarna har förändrat mitt liv"
Erik Adielsson och Jennifer Tillman är elitkuskarna som coachat deltagarna tillsammans med stallchefen Kari Lähdekorpi.
- Jag sa vid ett tillfälle i programmet något till Erik Adielsson om att "jag älskar dig för att du fick mig att fatta den här grejen". Och det gäller alla tre som coachade oss. Jag tackade ja till programmet för att jag gillar utmaningar och fart men förstod aldrig hur nära jag skulle komma djuren. Hästarna har förändrat mitt liv känns det som.
- Ta bara mitt blodtryck som jag kunde se sjönk när jag började jobba med hästarna. Jag har ett ganska stressigt liv men man kommer riktigt ner i varv med de här fina djuren. För dem finns bara finns ett "nu" och ingenting annat s- och ska man ha med dem att göra måste man också rätta sig efter deras sätt att förhålla sig. Det tror jag alla människor skulle må bra av.
Segern i Stjärnkusken gav vinnaren en fjärdedel i travhästen Desuper Filius hos tränaren Svante Båth och 100 000 kronor att fritt ge till någon hästrelaterad välgörenhetsorganisation..
Kee Marcello valde att skänka pengarma till projektet Stall 43 " Trav för ungdomar med asperger".
Han har flera kolleger och vänner med diagnosen Aspergers syndrom.
- Jag känner många som har aspbergers och det var inget snack - pengarna skulle till Stall 43. Asperger kan vara ganska jobbigt för de som fått diagnonsen men barn med aspebergers kan verkligen bli hjälpta av den här hästterapin.
Mikael Wikner, Kanal 75
 
Robert Bergh har inget jättehet segerchans på Rättvik men chansen att han ska få besöka vinnarcirkeln under lördagen är ändå god.
Foto: LARS JAKOBSSON
31 juli 2015
Inför V75: Ingen het men flera med segerchans
STOCKHOLM. Sommartravets final stundar på Rättvikstravet i Dalarna.
Det är dags att kora sommarens bästa häst på V75.
Robert Bergh selar ut flera spännande hästar under lördagen varav två i nämnda lopp.
- Jag funderade länge när startlistorna kom i söndags, vilken häst jag skulle köra så man kan säga att de har jämngoda segerchanser på förhand, säger Robert Bergh.En genomgång av Robert Berghs hästar är ju alltid intressant för de som ska spela V75, men i den inledande V75-avdelningen på Rättvik så får nog Robert finna sig i att spela en biroll.
- Favoriten Nimbus C.D. har imponerat på mig och blir svår att slå. Min häst Bandit Hornline har varit fin på slutet och är i bra form. Han är ganska snabb ut och jag siktar på att hitta favoritens rygg. Jag hoppas på en fin placering men han får svårt att vinna.
Vidare till den andra V75-avdelningen och inte heller här ser Bergh ut att bli favorit, men här kommer han med intressant information.
- Digital Control har varit ojämn och väldigt beroende av bra banunderlag tidigare. Nu känns han riktigt bra för dagen och han har mött riktiga kulltoppar i de två senaste starterna. Jag kommer att ladda för ledningen och blir förvånad om någon tar en längd på honom från start. Når vi ledningen så kommer jag att köra där och jag tror att hästen är bra nog att vinna. Jag sätter på ett halvstängt huvudlag och testar urryckare för första gången så det kan bli riktigt intressant.
- Prima Eagle har jag också med i samma lopp och hon har varit jämn och fin i rätt tuffa lopp på slutet. Hon har varit struken efter senaste starten men hon tränar bra nu. Den här gången är hon dock bortlottad, menar Robert Bergh.

Taggad för dagen
I Gulddivision (V75-3) selar stall Bergh ut hockeytvillingarnas Sedins häst Ed You.
- Ed You har vi trimmat på lite extra där hemma på slutet och han känns riktigt laddad och fin. Jag är lite missnöjd med läget, då det finns risk att blir hängande utvändigt från början. Om det löser sig så är han såklart ett vinstbud och eftersom han känns så taggad för dagen så ska han streckas, meddelar Bergh.
Den fjärde avdelningen på V75 är lägsta klassen och dessutom körs den över lång distans, vilket brukar öppna för skrällar. Robert Bergh kör Adrians Girl, som varit ute i hårda kval till Stochampionatet och Breeder´s Crown i de senaste starterna.
- Hon är lite ojämn i sina prestationer, men möter lättare motstånd denna gång. Distansen klarar hon och i jobben där hemma har hon varit bra. Man kan inte helt räkna bort henne, menar Bergh.

Bäst när han är med där framme direkt
V75-5 är ett kallblodslopp och i skrivande stund är Bergh favorit med Lesja Kongen.
- Läget är bra för han trivs bäst när han är med i den främre träffen. Ledningen eller rygg på ledaren vore bra loppscenarion. I det senast loppet hängde han i kön och då kände jag heller inget drag i honom. Nu kommer jag att ladda upp honom innan start och visst ska han räknas med segerchans, menar Robert.

Jättesvårt att skilja på stallets hästar
V75-7 är inte bara sista avdelningen på Rättviks omgång, utan också Sommartravets final med 300 000 kronor till vinnaren. Robert Bergh har med två hästar och det var inte så lätt att välja vilken av dem han skulle köra själv.
- Jag funderade länge när startlistorna kom, vilken häst jag skulle köra så man kan säga att de har jämngoda segerchanser på förhand. Part Nan Angelen har tränat förbättrat de sista veckorna och börjar komma i riktig form. Jag valde till slut att köra Global Money som har härdats mot tuffa hästar i de senaste starterna. Han har varit bra när han har tävlat barfota på slutet och jag planerar att köra så även denna gång. Totalt sett har jag svårt att lyfta fram den bästa segerchansen på V75, men det är några stycken som ska räknas med segerchans, avslutar Bergh.
Anton Sandholt, Kanal 75
 
Lottmar och Erik Adielsson kan slå till på V75 när "husse" Björn Karlsson gifter på lördag. Bilden är från en seger trion tog sommaren 2013.
Foto: JEANNIE KARLSSON
30 juli 2015
Inför V75: En V75-seger på kyrktrappen?
STOCKHOLM. Bröllop och start i V75 samma dag.
Det blir en annorlunda lördag för Solängettränaren Björn Karlsson som gifter sig med sin Ida i Mo Kyrka i Örnsköldsvik i helgen.
- Loppet går nog ungefär när vigseln är slut.


Björn Karlsson och Ida Andersson fick tid i kyrkan 15.00 på lördag. Ungefär samtidigt som utmarschen för brudparet kan åttaårige kallblodet Lottmar vara inne på upploppet i V75-5.
Erik Adielsson ska köra Lottmar i Rättvik. Både häst och kusk är startsnabba och spåret är kanske bästa tänkbara över den korta distansen.
Utsatt starttid för loppet är 16.00.
- Lottmar är en outsider på V75 . Vi ska åka häst och vagn från kyrkan med en kompis och det är väl en tio minuter hem. Under den tiden hoppas jag hinna smyga upp telefonen och försöka få fram något resultat från loppet, säger Björn Karlsson.
Helgens brudpar har barnen Isabelle 3,5 och Sebastian 1 år tillsammans.
- Vi har varit i lag i sex och ett halvt år och det blixtrade när vi träffade varandra. Så det är dags att ta tag i det här nu. Jag är inte ett dugg nervös, det ska bara bli roligt.

Guldtäcket väntar
Björn Karlsson har specialiserat sig på att träna kallblod. I år har det gått riktigt bra på V75 med stallstjärnan Tangen Haap som tog två raka segrar i V75 i maj och juni med Karlsson själv i sulkyn.
I helgen som var blev det en tredjeplats i V75 i Hudiksvall med Ulf Ohlsson i sulkyn.
- Han fick köra hårt första 700-800 meterna för att komma till ledningen så det blev för mycket mjölksyra till slut. Haap gjorde det jättebra och ska starta nästa lördag på V75, då det är Guldtäcket som gäller på Dannero.
Lottmar har ännu inte vunnit på V75 men gjort det bra i vardagsloppen. Kanske blir det så lyckat att det blir seger på lördag, samtidigt som brudparet Karlsson står på kyrktrappen hemma i Moliden?
- Lottmar nöter på och gör alltid sitt. V75 är tufft för honom men nu tyckte vi att det var läge då det var hans distans. Kanonspår och starsnabbe Erik Adielsson upp...så en liten "kantboll" är det om allt stämmer. Banan måste vara fast, i så fall bör han kunna en tid strax under 1.24, säger Björn Karlsson.
Oavsett resultat blir det bröllopsfest hemma hos brudparet Karlsson på lördag.
Mikael Wikner, Kanal 75
 
Nuncio hyllas efter Sprintermästaren av Stefan Melander och Catarina Lundström.
Foto: THOMAS BLOMQVIST
30 juli 2015
Tarzan luftar Nuncio igen
STOCKHOLM.

Stefan "Tarzan" Melander aviserar start med sin nya stjärna Nuncio igen. Den amerikanske hästen imponerade med en tredjeplats i Elitloppet efter en tung resa i tredjespår och följde upp den insatsen med att vinna Sprintermästaren i Halmstad i början av juli.
På onsdag är Nuncio anmäld till ett lopp på hemmabanan Solvalla. I ett fyraåringslopp ingående i Solvallaserien ska Nuncio ta sig an sex hästar i ett lopp ingående i V86-spelet.
Ondagens V86-omgång på Solvalla avslutas med ett kvalificeringslopp till Jubileumspokalen som avgörs onsdagen 19 augusti.
Mikael Wikner, Kanal 75
 
Jorma Kontio fyller 62 år i augusti och jagar som bäst karriärens seger nummer 10 000.
Foto: Lars Jakobsson
30 juli 2015
En viktig seger saknas för Kontio mot 10 000
STOCKHOLM. 10 000 segrar.
Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio är bara några segrar ifrån drömgränsen.
I helgen har han chansen att vinna Kungstravet i Finland - något han faktiskt aldrig gjort tidigare.
- Kungstravet är det största i Finland och det är klart att jag vill vinna det. I år ser det faktiskt riktigt spännande ut, säger Kontio.


Finländaren med den stora segeraptiten fyller 62 år i augusti och han håller sannerligen stilen.
16 segrar saknas till 10 000 (till och med onsdagen 29 juli) och Jorma Kontio funderar både över framtiden och det som har varit.
- Jag fyller 62 år men ännu känner jag inte av några ålderskrämpor. Jag känner mig pigg och gillar mitt arbete och kommer att fortsätta tävlandet så länge jag har hälsan med mig.
Att vinna 10 000 segrar på 48 år kräver förutom fallenhet för yrket ett enormt intresse och engagemang. Jorma Kontio fick sin körlicens 1967 och samma år tog han karriärens första seger med hästen Ulla-Maija endast 13 år gammal.
Seger nummer 1000 kom 1984 och under 2012 klev Nordens segerrikaste kusk över 9000 pinnar.
- Det känns inspirerande att snart vara uppe vid ett stort mål i min karriär. Jag började fundera vid årsskiftet att om det bara flyter på som det ska borde jag kunna nå 10 000 segrar under året och nu är det endast 16 segrar kvar, säger Jorma Kontio när vi får en pratstund med honom under torsdagen.

Inte tagit några genvägar
I snitt har det ramlat in drygt 200 segrar per år för Jorma sedan 1967.
- Det har inte funnits några genvägar utan mycket arbete ligger bakom. Jag tror att jag har lyckats vinna i 17 eller 18 olika länder och jag har så klart fått uppleva många roliga stunder. Jag har haft förmånen att få köra både Varenne och Järvsöfaks och de är även de bästa hästarna som jag kört i min karriär.
I helgen är det dags för Kungstravet i Finland. Kontio ska jobba under denna happening som inte bara är Finlands största travevenemang utan också ett av de största årliga evenemangen i Finland.
Kungstravet arrangeras på olika orter varje år och avgörs under två dagar, lördag och söndag. Upp emot 60 000 åskådare finns på plats varje år.

Försöker hushålla med krafterna
I år är det Joensuu i östra Finland som är värd för Kungstravet, en tävling för finska kallblod där en "kung" och en "drottning" koras efter två dagars tävlande.
- - Jag har ännu aldrig lyckats vinna Kungstravet i Finland men i år ser det riktigt spännande ut. Jag sitter upp bakom Jokivarren Kunkku och han har känts riktigt fin i de starter som jag har kört på slutet. Vi har tre tuffa lopp framför oss i helgen och det gäller att försöka hushålla med krafterna så gott det går. Slutvinnaren är den häst som har den snabbaste sluttiden över de tre distanserna. Helt klart så har jag en häst som är bra nog att kunna ge mig den titeln. Tuffaste motståndaren är nog Suivikas men jag har även respekt för Hullumies, avslutar Jorma Kontio. 
Mikael Wikner, Kanal 75